Nemme markedsføringstips til nystartede

Når du har lagt dit brands fundament – dvs fået formuleret et tydeligt business why (hvad skal du hjælpe med), fået mærket ind i din drømme-målgruppe, og er bevidst om din business’ værdier – så er det på tide at få gang i dine ydelser med markedsføring. Det er nu, du skal ud og tiltrække de rette kunder. Nu skal din business spire og vokse sig større. Og det kræver, at du er synlig.

 

Men. Hvis du ikke har prøvet det før, har du måske svært ved at komme i gang.

 

Hvor gør du dig selv synlig?

Måske markedsføringen virker lidt uoverskuelig. Hvor skal du starte? Hvad skal du prioritere? Skal du tage et kursus i et eller andet? Koster det ikke kassen?

 

Fortvivl ikke. Det kan godt virke uoverskueligt, for der er også rigtig mange muligheder at vælge mellem. Og markedsføring har sjældent to streger under et facit, lige som videnskabelige fag har. Det er det, der er skønt ved markedsføring – men det kan også gøre det svært at lære, hvis man ikke har en dyb interesse i det.

 

Derfor har jeg samlet 5 tips til billig og nem markedsføring her – især for dig, der er relativ nystartet som holistisk selvstændig (fx behandler, terapeut, coach, lysarbejder og lignende).

1) Facebook business side:

Det er gratis at oprette en Facebook business side, såvel som business sider på Instagram og LinkedIn, og her kan du komme ud med dine budskaber og ydelser. Vælg den kanal, du selv er mest tryg ved og som du har mulighed for at lære at mestre. Og så skal din målgruppe selvfølgelig være tilstede derinde.

For at få lidt mere rækkevidde kan du være nødt til at annoncere (det foregår i Facebooks Business Manager). Få gerne lidt undervisning i det, for det kan være penge godt givet ud. Det er bedre at have styr på annoncering, end selv at kaste sig ud i noget, der måske kan komme til at koste en masse unødige penge, hvis man ikke gør det optimalt.

 

Du kan også helt gratis dele dine opslag rundt omkring i lukkede grupper, hvor du ved at din målgruppe befinder sig. Tjek først gruppens regler, om reklame er tilladt.

 

Husk markedsføringens 80/20 regel. Skriv cirka 80 % “gratis” værdifuld information, tips, interessante artikler, del om dig selv etc. Og så kan du godt forsøge at sælge eller få tilmeldinger til events på de sidste 20 %. Sørg også for at være med i netværksgrupper, hvor din målgruppe færdes, og hjælp så med svar på spørgsmål, hvor det er relevant – helt uden bagtanke om at sælge, men fordi du bare dermed viser dine kompetencer. Det hedder soft selling. Nogle af dem, der bliver hjulpet, vil klikke ind og se mere om dig på din private profil, og derfor er det vigtigt, at du her har link til din business-side samt din hjemmeside.

 

2) Hjemmeside:

Det behøver ikke koste en formue at have en hjemmeside. Og heldigvis for det, for det er et af de vigtigste redskaber for en nystartet virksomhed. På hjemmesiden kan du skrive om dig selv, din kontaktinformation, dine ydelser og priser, og så kan du – hvis du har energien til det og skriver godt – have en blog med masser af gratis, værdifuldt indhold til dine følgere. Men lad være at kaste dig ud i blog, hvis du ikke har energi på det. Det er vigtigt, at du fokuserer din energi på det, der giver dig mest mulig flow i din markedsføring.

 

Hjemmesider fås helt gratis, hvis du fx vælger simplesite eller wordpress, men så skal du have deres navn med i dit hjemmesidenavn (URL’en). Vælger du at få dit eget domæne, og dermed egen URL, koster det lidt for et webhotel, der kan hoste din side. Fx one.com. Dertil koster domænet også lidt om året. Men det er ikke en kæmpe formue, hvis du selv sætter det op. Og det kan du faktisk godt lære, hvis du kigger på de mange gratis kurser og youtube videoer, der forklarer om fx opsætning i CMS systemet wordpress, som ligger på one.com. Husk dog at sætte dig lidt ind i hvilket tema, du skal bruge, så du vælger det, der passer til dine behov.

 

Hjemmesiden skal optimeres, så din side kommer højere op på Googles søgeresultater, og det kan du faktisk også selv lære at gøre til husbehov. Dels er der såkaldte plug-ins, som er programmer du kan tilføje hjemmesiden, hvis du har WordPress. De kigger dine sider igennem og rater den, og kommer med forslag til, hvad der skal optimeres. Dels er der rigtig mange gratis kurser og videoer på youtube, der forklarer om SEO eller søgemaskineoptimering, som det også hedder. Det går også under navnet søgeordsoptimering.

 

Du kan også for få penge købe annoncer på Google. I realiteten byder man på et bestemt søgeord, og da det er en auktion, er der ingen garanti for hvor højt op du kommer til at ligge på Googles søgeside, men du kan prøve dig frem med et lille budget. Man betaler kun per klik, der foretages på ens side. Så på den måde er der ikke spildte annoncekroner.

 

3) Nyhedsbrev:

Det er gratis at sende nyhedsbrev ud til dine følgere på sider som fx Mailchimp (op til 2000 kontakter gratis). I et nyhedsbrev kan du virkelig få skrevet dybe, engagerede budskaber, som måske er lidt sværere at skrive på en hjemmeside eller på Facebook. Derudover ejer du jo selv al information her, mens du på Facebook hele tiden er underlagt deres ændrede algoritmer eller andre ændrede krav.

 

Sørg altid for at der er link til et eller andet, du gerne vil have læseren til at gøre bagefter. Et såkaldt Call to Action. Om det så er at læse dit blogindlæg, læse om dine ydelser eller melde sig til event eller lignende. Også her gælder 80/20 reglen – gratis, værdifuldt indhold 80 % af gangene, og så kun sælge 20 % af gangene.

Igen vil jeg understrege, at du skal mærke efter, om du har energi på at skrive nyhedsbreve med jævne mellemrum. Alternativt kan du udsende lydfiler eller videoer i stedet for tekst.

 

4) Lokalområdet

Hvis du er selvstændig med fysiske ydelser eller produkter i lokalområdet, er lokal markedsføring utrolig vigtig, og meget af det kan du gøre gratis.

  • Der er normalt en Facebook gruppe eller en hjemmeside for din by eller din kommune, og her kan du fortælle om dig selv med henvisning til din hjemmeside.
  • Lokalaviser plejer også gerne at ville skrive om nye selvstændige i byen, så ring og spørg redaktionen, om ikke de vil skrive en lille historie om dig (især hvis du har en interessant baggrund for at åbne lige præcis den business, eller er unik på en interessant måde).
  • Tag også kontakt til lokale sportsforeninger eller lokale virksomheder, hvis du fx er massør.
  • Sæt sedler op i det lokale supermarked.
  • Giv rabat til lokale.
  • Lav konkurrencer til lokale.
  • Deltag på lokale messer eller høstaftener eller lignende.
  • Lav et samarbejde med andre lokale firmaer, måske kan I henvise til hinanden eller lignende.

5) Skriv sælgende tekster

En sidste måde at optimere indsatsen af din markedsføring er at skrive så tydeligt som muligt til dine kunder, så de forstår, hvad det er, du vil hjælpe dem med.

 

Lad være at skrive hvad du kan, hvad din behandling hedder eller lignende. Eksempelvis ”Kranio Sakral Terapi kun kr 400”. Fokusér i stedet på, hvad kunden vil få af udbytte ved din behandling. Eksempelvis ”Få lindring til nakkesmerter – læs mere her”.

 

Tænk altid i, at du enten hjælper kunden med at fjerne en ubehagelighed (fx smerter, træthed, lidelser) eller også tilfører du dem noget behageligt og rart (balance, frihed, overskud, energi). Det er de ord, du skal skrive i dine tekster, så dine budskaber bliver mere sælgende.  Læs mere om at skrive sælgende tekster her.

 

Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med at få lagt dit brands fundament, inden du går i gang med at aktivere dit brand med kampagner, så skriv til mig. Jeg vil gerne hjælpe dig med at hæve dit brands vibration, så du kan få de resultater, du drømmer om. Du kan også komme ind i den lukkede Facebook gruppe for holistiske selvstændige, hvor der er masser af tips fra mig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere tips til holistisk branding og markedsføring: