Hvilke farver skal du vælge i din markedsføring?

Farverne er en vigtig del af dit brands visuelle identitet. Visuel identitet handler om, hvordan dit brand ser ud, og hvad det signalerer. Og her er farver et ekstrem vigtigt element, og derfor er det vigtigt at vælge de helt rigtige farver, og også nuancer, til brug i din markedsføring.

Man kan skrive lange afhandlinger om farver – tro mig, jeg har arbejdet i farvevirksomheder i næsten 15 år, og jeg har udviklet mange farvekort og fundet på farvenavne. Jeg har endda holdt foredrag om farvers betydning for malere. Så jeg er nok lidt en farvenørd, og jeg elsker bare farver – også i påklædningen. Derfor banker mit hjerte lidt ekstra for denne del af et brands visuelle identitet. For jeg ved, hvor meget det kan betyde, om du lige får knækket en rød over i en pink eller en rosa.

Når vi arbejder med holistisk branding, som jeg gør, så handler det om energien bag branding. Og der er meget stærk signalværdi i farver, fordi hver farve vibrerer på hver sin frekvens – så tilsammen vil farvesammensætningen kunne sende de signaler, der er de helt rigtige for dig og dit brands værdier.

 

Tips til farvers betydning og brug af dem i markedsføring

Så lad mig give dig en oversigt over, hvad de forskellige, vigtigste farver signalerer. Derefter får du en anbefaling til, hvordan du kan bruge dem i din branding. Du kan i øvrigt også bruge det til din påklædning og boligindretning!

 

Rød:

Rød er varme, styrke, passion, handlekraft, kærlighed og energi.

Det er også farven for rodchakra, som handler om tryghed og sikkerhed, det helt basale.

Rød kan bruges til at signalere power og energi. Det er også en ’stop’-farve, som tiltrækker blikket, Den kan derfor især være godt på en hjemmeside, hvis man har call-to-action knapper, som skal træde tydeligt frem.

 

Rødlige nuancer:

Hvis man kommer hvid i rød, får man et væld af fine nuancer gående fra den skrappeste shocking pink over til den sarteste rosa. Det giver sig selv, at jo mindre hvid, jo mere af den røde farves betydning vil træde frem. Og jo mere hvid, jo mindre af den røde farve vil træde frem. Men hvis man gerne vil have rød, bare ikke i sin reneste form, kan man sagtens knække den lidt over til pink. Eller man kan sort i og gøre den mørkerød, for at få en mindre kraftig og energisk farve. Nedenfor har jeg blot beskrevet rosa og pink:

 

Rosa:

Rosa er en mere blid og feminin udgave af rød, og signalerer femininitet og romantik.

Det er også farven for den del af hjertechakra, som handler om kærlighed til en selv.

Rosa kan bruges til at signalere, at der er tale om et blidt og omsorgsfuldt brand.

 

Pink:

Pink er en kraftigere og mere ungdommelig og frisk energi end rosa.

Pink kan bruges til at give et friskt pust til en feminin energi, og især hvis det skal signalere et mere ungt brand. Hvor rød derimod kan virke lidt ældre.

 

Lilla nuancer:

Lilla er en blanding mellem rød og blå, og har derfor lidt af begge dele i sig. Også her kan man gøre farven mere lavendelblå eller en blanding mellem lilla og lyserød, for at få lidt af begge verdener med. Dermed kan man også bløde lidt op på det udtryk, som en ren blå eller ren rød vil give.

Lilla er spiritualitet, royalt, mystik, intuition, prestige.

Det er også farven for 3.øje chakra, som handler om intuition. Nogle mener det er farven for kronechakra – det er der delte meninger om, men begge er vist korrekte – for mig er lilla bare farven for det 3.øje, mens andre mener det er lavendelblåt.

Lilla er oplagt til spirituelle ydelser, fordi den signalerer mystik og intuition. Men den er også en farve, der signalerer overflod og luksus, det vil sige det modsatte af noget billigt.

 

Blå:

I mørk udgave signalerer den blå farve konservativ, traditionel, sikkerhed og intelligens. Lyseblå er en blidere udgave, som er mere beroligende og helende. Blå er generelt en rolig og kølig farve.

Blå (himmelblå) er også farven for halschakra, som handler om kommunikation.

Blå er ofte brugt af banker (tænk bare på Danske Bank), fordi det i høj grad er signal for sikkerhed og stabilitet. Nogle, der er traditionelle og kan passe på pengene. Kan have tendens til at virke kedelig.

 

Blå-grønne nuancer:

Mellem blå og grøn findes nuancer som turkis, akvamarin og petroleumsblå. Turkis er healing og balance. Petroleumsblå er mere sofistikeret. Akvamarin er beroligende, som et varmt hav. Jo mere gul, der tilsættes den rene blå, jo varmere vil farven blive og dermed få flere af den grønne farves egenskaber.

 

Turkis:

Turkis er en frisk og kølig farve, som har lidt af den spirende grønne i sig, men også har stabilitet og beroligende i sig. God til at signalere noget let og friskt uden at blive for ’fjollet’ og sprælsk. Kan være powerful og dynamisk klar turkis, som så derfor vil signalere power.

 

Grøn:

Grøn er vækst, overflod, natur, helbred og nye begyndelser (noget friskt, der spirer).

Det er også farven for hjertechakra, som bl.a. handler om kærlighed til andre.

Grøn er godt at bruge, hvis man vil signalere miljøvenlighed, tilknytning til naturen eller hvis ens brand handler om planter eller hjælper til vækst hos kunderne.

 

Gul:

Gul er vitalitet, glæde og optimisme.

Det er også farven for solar plexus chakra, som handler om selvværd.

Gul kan være alt fra sart citrongul, som er sart optimisme, til varm mættet solgul, som er varme og glæde. Midt imellem er den gule såkaldte ”Netto-gule”, som signalerer tilbud. Det er en stærk tiltrækker af opmærksomheden, men man skal passe på at den ikke signalerer noget alt for billigt.

 

Orange:

Orange har både noget af den glade gule og noget af den varme dynamiske røde. Orange er leg, glæde, nydelse og kreativitet.

Det er også farven for harachakra, som handler om det samme; nydelse og kreativitet.

Orange er god til at signalere leg og kreativitet, hvis man har et brand der opfordrer til dette eller sælger legetøj, kunstartikler osv.

 

Brun:

Brun er jordforbindelse, pålidelig, stabil, venlig.

Brun er god at bruge som stabil bundfarve, som accentfarve til fx en turkis. Den er beroligende og rar for øjet at se på, men kan også have tendens til at virke lidt kedelig.

 

Hvid:

Hvid er uskyld, renhed og præcision.

Det er også farven for kronechakra, som handler om forbindelse til universet – igen, andre mener det er lilla, men jeg holder på at farven hvid er for kronechakraet.

Hvid er god at bruge som baggrundsfarve til stort set alt, fordi det er en neutral farve, der giver plads til og fremhæver øvrige farver. Pas på ikke kun at køre i hvide nuancer, da det simpelthen bliver for neutralt og kedeligt. Men har du et brand, hvor du gerne vil signalere uskyldighed eller noget, der er helt rent, er den oplagt.

 

Sort:

Sort er beskyttelse og luksus.

Sort er en farve, man skal passe på ikke at overdosere, også selvom den signalerer luksus og er lidt mystisk. Den er svær at bruge som baggrund, fordi stort set alle farver bogstaver bliver sværere at læse på sort baggrund. Men den kan absolut bruges til eksklusive brands. Sort kan virke meget tung og dæmpende.

 

Grå:

Grå er en mellemting mellem sort og hvid, og er en meget neutral farve.

Grå er rolig og afdæmpet, men har tendens til at blive kedelig i sig selv, så den bør bruges som en accentfarve.

 

Metalfarver

Traditionelt set signalerer metalliske farver luksus og overflod. Især hvis de kombineres med glitter.

Guld er mere varm end sølv, som godt kan komme til at virke ret kold og grålig.

Bronze har lidt de samme egenskaber som orange, bare med mere eksklusivitet i sig.

Pas på ikke at overdosere de metalliske farver, da de kan virke voldsomme. Desuden kan det være svært at se farverne træde tydeligt frem på skærmen, så det kan også tale imod at vælge fx guld i sit logo. Det vil kun få det rigtige signal, når du får lavet et rigtigt tryk af dit logo. Og det vil ofte være dyrere i trykomkostninger, så det er også værd at tage med i overvejelserne.

 

Generelt om brugen af farver i markedsføring:

Farver til at tiltrække opmærksomhed: De rene farver; rød, gul og blå er de bedste signalfarver – især rød og gul. Grøn er en af de farver, der først ses af øjet.

Farvekombinationer: Skal du kombinere farver, er det bedst at holde sig enten til:

  • Samme farveskala, bare forskellige nuancer, fx lyserød og pink
  • Kontrastfarver, fx mørk blå og gul, himmelblå og orange, lyseblå og rød, grøn og lilla, akvamarin/grøn og pink, lysegrøn og lavendelblå/lilla.

 

Hvad skal du undgå i farvemarkedsføring?

  • Undgå at bruge farvet skrift oven på mørk baggrund, det bliver svært at læse.
  • Undgå at kombinere mørke farver med andre mørke farver, eller lyse farver med andre lyse farver. Der må gerne være lidt kontrast. Har du fx hvid baggrund, så er en lys sandfarve som eneste anden farve faktisk for lidt farve at tilsætte.
  • Undgå at bruge mere end 2-3 farver ad gangen, så det ikke bliver ren farvelade og dermed kommer til at forvirre læserne.

 

Hvordan bruger du farver i din branding

Nu ved du hvad farver signalerer, hvordan du skal kombinere farver og bruge dem i dine marketingelementer. Nu skal du blot huske en anden ekstremt vigtig regel – brug altid de samme farver eller farvekombinationer i ALLE marketing materialer. Lige som du skal bruge samme skrifttype over alt.

 

Det er der en god grund til – konsistens i marketingmaterialerne skaber genkendelse og gør dermed dit brand mere gennemslagskraftigt og stærkere. Læs eventuelt mit blogindlæg om et brands visuelle identitet ved at klikke her.

 

Har du brug for hjælp til at vælge dine farver?

Så se nærmere på onlinekurset, der nemt og hurtigt guider dig til, hvordan du vælger de rette farver til dit brand – så du sender de rigtige signaler ud. Læs mere her.

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere tips til holistisk branding: