Selv om du har et mål og ønske om at få succes med din business, og du har lavet alt efter bogen, kan du alligevel stadig opleve at stå i stampe. Der kommer for få kunder, du tjener for lidt eller måske du får ikke fulgt op på ordrer. Hvorfor er det sådan? Det er formentlig fordi, du har nogle begrænsende overbevisninger, som ødelægger dine chancer for succes. Dette blogindlæg handler om, hvordan du kan identificere dem og derefter få sluppet dem. Så du igen kan begynde at tiltrække den succes, du har fortjent og drømmer om – i dit liv og på din bundlinje.

 

Hvad er overbevisninger?

Vores overbevisninger er et sæt regler, som vi ubevidst lever efter. De styrer vores tanker og adfærd. Det er ikke nødvendigvis sandheden eller fakta, men vi accepterer dem, som om det er.  De fleste overbevisninger har været med os særdeles længe, helt tilbage fra barndommens allerførste år. De er blevet det filter, vi ser verden gennem, uden at tænke over det. Overbevisninger kan indprentes i os via forældre, venner, eller gennem oplevelser og erfaringer.

 

Hvilken slags overbevisninger er der?

Overbevisninger kan være gode og fremmende for os. Fx hvis vi tror, at vi er rigtig gode til noget, som vi måske ikke er videre gode til – så vil vi være mere motiverede til at kaste os ud i det alligevel, med en sikker tro, og dermed formentlig kunne lykkes med det.

Overbevisninger kan være hæmmende for os, hvis vi føler at vi mangler tid eller ressourcer, selv om vi egentlig ikke ville mangle det, hvis vi blot prioriterede anderledes.

Overbevisninger kan være decideret begrænsende for os, hvis de bliver en del af vores selvopfattelse, sådan at vi tænker dårligt om os selv.

 

Hvorfor kan overbevisninger være dårlige for os og vores business?

Hvis vi har begrænsende eller hæmmende overbevisninger, kan det påvirke vores chance for at lykkes med det, vi har sat os for. Vi kan helt ubevidst være bange for at opnå et resultat, selv om vi virkelig ønsker det og har sat os det som mål.

 

Hvad er selvsabotage?

Hvis vi inderst inde ikke har lyst til eller mod på at opnå det mål, vi har sat os, eller hvis vi føler, at vi ikke har fortjent det, så kan vi rent ubevidst finde på at sabotere os selv.

Selvsabotage er, når vi (ubevidst) spænder ben for os selv.  En soloselvstændig kan lave masser af selvsabotage. Måske kan du genkende noget af dette: Fx kan du have stor lyst til at få succes med din virksomhed, men kommer til at udskyde en masse handlinger, som kunne medføre hurtigere succes. Måske får du ikke ringet tilbage til en potentiel kunde. Måske har du rod i papirbunkerne, så ting bliver væk. Måske køber du dyre kurser, som du aldrig får fuldført.

Det hele skyldes måske, at du i virkeligheden er bange for at få succes. Eller er utryg ved at tjene penge, fordi du er vokset op med en begrænsende overbevisning om, at rige mennesker er dårlige mennesker?

 

Sådan identificerer du dine begrænsende overbevisninger

Du frygter succes

Måske har du en idé om, at du skal være en bestemt type, hvis du får succes? Måske har du en idé om, at det vil være hårdt arbejde at få succes?

Måske har du en idé om, at du ikke er god nok til det, du arbejder med – og at det vil blive afsløret, hvis du får succes!

Måske er du bange for at få mere opmærksomhed, både fra ukendte mennesker og fra din omgangskreds?

Du føler ikke, at du har tid nok

Måske synes du simpelthen ikke, at du har tid – der er ikke timer nok i hverdagen til alt det, der skal til for at få succes med din business?

Måske føler du, at der er for meget ansvar på dine skuldre i familien, til at du kan bruge tid nok på din egen business?

Du føler ikke, at du har ressourcer nok (uddannelse, netværk)

Måske tænker du, at det ville være bedre, hvis du havde haft endnu en uddannelse?

Du vil helst vente, til alt er perfekt

Måske vil du helst vente, til du er helt perfekt – vægtmæssigt, udseendemæssigt, uddannelsesmæssigt eller hvad det nu kan være?

Måske vil du helst vente med at lancere en ydelse eller din hjemmeside, til du er HELT sikker på, at den er helt perfekt? 

Du ved bare, at du vil fejle

Du har simpelthen ikke en tiltro til, at du vil kunne få succes?

Du føler ikke, at du er god nok?

Du synes, at alle andre gør det bedre

Du holder meget øje med, hvad andre gør, og bruger meget tid på at sammenligne dig med andre?

Uanset hvor meget du sammenligner, synes du altid de andre gør det bedre?

Du føler ikke, at du har penge nok (se under pengeblokeringer længere nede)

 

 

Hvad er pengeblokeringer?

Pengeblokeringer er begrænsende overbevisninger, der specifikt omhandler penge.

Eksempler på det kan være, at du ikke føler, at du fortjener penge. Måske tænker du dårligt om penge, eller at det skal være hårdt arbejde at tjene penge.  Det kan også være, at du er for generøs med penge, eller føler at du er for dårlig til at forvalte penge. Du kan have frygt for penge. Måske fordi du har en overbevisning om, at rige mennesker er dårlige mennesker, eller at man bliver en anden og værre type, når man får mange penge.

 

Hvordan slipper du begrænsende overbevisninger og stopper selvsabotage?

Metode “Vend tankerne”:

 1. Start med at holde øje med din adfærd og hvad du siger til dig selv og andre som undskyldning. Er der nogle mønstre, nogle gentagelser?
 2. Formuler så en sætning, som du føler gælder for dig. Fx ”det er hårdt at tjene penge”.
 3. Spørg så dig selv: Er dette sandt? Er det virkelig sandt – er der noget som helst i det, der er sandt?
 4. Vend det om til det modsatte udsagn. Fx ”det er nemt at tjene penge”
 5. Mærk efter, hvilken person du er, hvis det nye udsagn er sandt? Hvem er du, hvordan lever du, hvordan går det med din business?

 

Metode “Heal og giv slip”:

 1. Læg eller sæt dig godt til rette et roligt og uforstyrret sted, og luk øjnene.
 2. Mærk nu, hvilken ubehagelig følelse, der fylder i dig (føler du frygt, vrede eller mindreværd?).
 3. Lad det få lov at være der – giv det plads til at komme op til overfladen og bare træk vejret gennem det, mens du giver dig selv lov virkelig at mærke det ubehagelige. Græd, råb, slå i en pude, eller hvad du nu måtte have behov for. Giv dig selv god tid – husk at du viser dig selv kærlighed, når du lader sådan en side af dig selv få lov at komme op til overfladen. Den er jo en del af dig, og den skal op til overfladen, så den kan slippe.
 4. Når du har været i følelsen, så prøv at tænke tilbage på, hvornår du første gang mærkede den følelse – måske en situation fra din barndom eller ungdom? Hvad skete der? Forestil dig, at du giver den yngre version af dig selv et stort kram og siger trøstende ord. Heal oplevelsen.
 5. Er der andre gange i dit liv, nærmere nutiden, hvor du har oplevet det? Gentag punkt 4.
 6. Nu har du fået givet plads til at det kunne komme op til overfladen, du har healet det og kan nu slippe det, som er klart til at blive sluppet. Det kan sagtens være, at du skal gentage øvelsen en del gange, indtil det er helt sluppet.

 

Metode “Få hjælp”:

Nogle overbevisninger sidder godt fast og er svære at slippe. Her vil jeg anbefale dig at få hjælp. Få hjælp af en terapeut eller energiarbejder til at få healet og sluppet det, der ligger bag overbevisningerne.

Og uanset hvad, så husk at være blid og overbærende over for dig selv. Smil kærligt og blidt over, at du har følt, som du gjorde. Du vidste jo ikke bedre og havde ikke mulighed for andet. Men første skridt starter altid med at blive bevidst om det og at have lyst til at ændre det.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få flere tips til holistisk branding: